Alkalmazási lehetőségek

A hornyos csőkötés mind az általános épületgépészeti mind az ipari acél csővezetékeknél számos területen alkalmazható.
A szállítandó közeg nyomása, hőmérséklete és anyaga szerint kiválasztható a megfelelő csőkötő kuplung és a tömítés.
Műszaki kérdés esetén mérnöki részlegünk megvizsgálja a szállítandó közeg tulajdonságait és megadja az alkalmazáshoz megfelelő Grinnell hornyos csőkötő anyagokat.

Alapvető műszaki tulajdonságok:
Méret tartomány: 1" / NA25 - 24" / NA600
Max. üzemi nyomás: 381 mm Hg - 69 Bar / 1000 Psi
Hőmérséklet:-34°C – +177°C
Anyag:Öntöttvas / Rozsdamentes acél
Bevonat:Festett / Galvanizált / Rilsan
Tömítések:EPDM / Nitrile (Buna-N) / Viton / Szilikon

Hűtés/Fűtés

A hornyos csőkötés előnyeit a komfort vezetékek szerelésénél is felismerték. Mivel a csövek hornyolását nem szükséges a helyszínen végezni, az előregyártás révén lényegesen lecsökkenthető a munkaterületen a szereléshez szükséges idő.

A csőkötő kuplungok kis helyigényének köszönhetően a csőcsordák szerelésénél valamint szűk helyeken is előnyös a hornyos csőkötés.

A rugalmas kuplungok alkalmazásával csővezeték hőtágulása is kezelhető, így csökkenthető vagy akár elhagyható a drága kompenzátorok beszerelése.

Tűzvédelem

A Grinnell hornyos csőkötő rendszer legelterjedtebb hazai alkalmazása a sprinkler csővezetékek kötése. A gyors szerelésen túl fontos szempont a biztonságos szerelés. Egy tűzvédelmi rendszer szerelésével miért okoznánk tűzveszélyt? A Grinnell rendszer szerelésénél nincs nyílt láng sem füstveszély. A világ vezető minősítő és biztosító cégei is felismerték ezt az előnyt, így a Grinnell hornyos csőkötés széles körben terjed el a tűzvédelem területén is.

Sűrített levegő

Sűrített levegős rendszereknél galvanizált hornyos termékeket alkalmaznak. Amennyiben a közeg petróleum származékot tartalmaz, úgy használjunk nitril tömítést a szabványos EPDM helyett.

A gépek és berendezések okozta zajt és vibrációt csökkenthetjük rugalmas kuplungok alkalmazásával mivel itt nincs fém-fém kapcsolat a kuplung háza és a cső vagy idom között.

Technológia

Ipari alkalmazásoknál fontos szempont biztonságos szerelés és karbantartás. Egy esetleges tűz vagy baleset miatti leállás komoly veszteséget okozhat. A Grinnell hornyos anyagok alkalmazásával nincs hő, tűzveszély vagy füst, így a szerelés lényegesen biztonságosabb.

Ideiglenes csővezetékek gyorsan szerelhetők. Rugalmas kuplungokkal akár a talaj/alagút egyenetlenségi is kezelhetők pl. alagutakban, bányákban vagy hidaknál.

Durva anyag szállításánál (pl. zagyvíz) a csővezeték élettartama egyszerűen optimalizálható, mivel két kuplung meglazítása után a cső elforgatható, így a csőfal belső kopása egyenletesen elosztható cső teljes élettartamára.

Speciális alkalmazásokra a Grinnell termékek rozsdamentes acél kivitelben is elérhetők.

Vízkezelés

A vízkezelés számos területén alkalmazzák a hornyos csőkötést. Ultraszűrő és RO berendezéseknél valamint egyszerű vízvezetékeknél is. A kis helyigény révén preferált műszaki megoldás csővezetékek összekapcsolására. Komplex ipari megoldásoknál a Grinnell csőkötés alkalmazzák akár 24" / DN600 méretben is. Ezen rendszerek karbantartásánál is előnyös hornyos csőkötés a gyors szerelhetőség miatt.

Ivóvíz

A nemzetközi vízügyi szervezetek (DVGW,ARPA,WRAS,ACS) után a hazai ANTSZ is engedélyézte a GRINNELL hornyos csőkötő kuplungokat ivóvíz szállításra. Ezen alkalmazásnál EPDM-EN tömítés használata szükséges.

Egyéb alkalmazások

A Grinnell hornyos csőkötő rendszer számos egyéb alkalmazásra is megfelelő lehet, ahol szabványos acél csöveket használnak.

Amennyiben az Ön által keresett alkalmazással kapcsolatban nem talál elegendő információt műszaki dokumentációinkban, kérjük lépjen kapcsolatba velünk és mérnöki részlegünk megtalálja a megoldást!Privacy & Cookie Policy

Az itt található információ fordítás. Kétség, hiány vagy ellentmondás esetén az eredeti angol változatot tekintse elsődlegesnek.